قسمتهای مختلف دستگاه گوارشی از جمله معده و مری میتوانند بر اثر عوامل مختلف دچار سرطان شوند و خیلی زود زندگی روزمره فرد را دچار مشکل کنند. به عنوان مثال سرطان مری، هشتمین سرطان رایج در دنیاست. نباید فراموش کرد که با وجود سخت بودن، این دو بیماری لزوما باعث مرگ نمیشوند. میزان خطر سرطانهای گوارشی، وابسته به «استیج» یا مرحله آنهاست. در این مطلب مرحله بندی سرطان معده و مری را بررسی میکنیم.
سرطان معده چیست؟
وقتی از سرطان معده صحبت میکنیم، از سلولهایی صحبت میکنیم که در بخشهای مختلف این عضو بدن مشغول تقسیم شدن هستند. تقسیم سلولی در بدن یک امر عادی است، اما سرعت و میزان رشد این سلولهای خاص چندان عادی نیست. این سلولها نمیتوانند متوقف شوند و آنقدر زیاد میشوند که آرام آرام توده میسازند و این تودهها، تبدیل به تومورهای بدخیم میشوند.
تومور ممکن است در هر قسمتی از معده به وجود بیاید، اما اغلب در لایه درونی آن (موکوس) ایجاد و در استیجهای بعدی به بیرون کشیده میشود. تومورهای لایه درونی معده، آدِنوکارسینوما (adenocarcinoma) ایجاد میکنند. این رشد غیرعادی سلولی، اگر به موقع کنترل نشود، میتواند به غدد لنفاوی اطراف و حتی دیگر بخشهای بدن گسترش پیدا کند. سرطان معده ممکن است کبد و ریه، لایه داخلی شکم و… را تحت تاثیر قرار بدهد و حتی در بعضی از موارد (نادر) از دیواره شکمی عبور کند و به پانکراس و روده هم برسد.
استیجهای سرطان معده را بشناسید
مرحلهبندی سرطانها با استفاده از معیارهای مختلفی انجام میشود که شاید سادهترین و کاربردیترین این معیارها برای شناختن شدت سرطان، میزان پیشرفت تومور باشد. بر این اساس، سرطان معده چنین استیجهایی دارد:
- TX: در این مرحله هیچ توموری (حتی مراحل اولیه رشد) دیده نمیشود.
- T0: هیچ اثری از تومور در مراحل اولیه رشد در معده دیده نمیشود.
- Tis: در این استیج، وضعیتی به نام کارسینوما یا همان سرطان را میتوان تشخیص داد. سرطان تنها در سلولهای لایه داخلی معده (اپیتلیوم) دیده میشود و به شکم و دیگر اعضا گسترش پیدا نکرده است.
- T1: در این استیج، تومور به موکوس عضلانی یا موکوس زیرین گسترش پیدا کرده و میتوان در لایه داخلی شکم، اثراتی از سرطان دید.
- T1a: تومور از دیواره شکمی عبور کرده و به بیرون رفته است.
- T1b: تومور به سابموکوس یا لایه زیرین موکوس رسیده است.
- T2: در این مرحله، تومور به لایههای عضلانی شکم فرد رسیده است.
- T3: تومور به تمام لایههای عضله در بافت اتصالی بیرون شکم رسیده است. در این مرحله، دیواره پریتونئال درگیر نشده و هنوز سرطان به لایه بیرونی شکم نرسیده است.
- T4: تومور به تمامی لایهها حتی لایه بیرونی شکم رسیده و اعضای بیرون معده را هم در بر میگیرد.
استیج ۴ پیشرفتهترین استیج سرطان است و وقتی سرطان معده به این مرحله میرسد معمولا بافتهای اطرافش، جریان خون و غدد لنفاوی هم کاملا درگیرند. در این مرحله ممکن است کبد، ریهها و حتی غدد دورتر هم سرطانی شده باشند. تشخیص استیج، در درمان انتخابی توسط دکتر فوق تخصص گوارش تاثیر مهمی دارد.
سرطان مری چیست؟
سرطان مری، درست مانند بیشتر سرطانها با رشد غیرعادی سلولی شروع میشود. وقتی در داخلیترین لایه (موکوس) مری رشد بیش از اندازه سلول دیده شود، یعنی احتمال تومور وجود دارد. سرطان مری دو نوع است:
- آدِنوکارسینوما مری: این نوع سرطان اغلب در نزدیکی نقطه اتصال مری و معده دیده میشود و یکی از سرطانهای نسبتا شایع است.
- کارسینوما سلول سنگفرشی: این سرطان در سلولهای صاف و کوچک مخاطی شروع میشود که به عنوان سلول سنگفرشی شناخته میشوند. سلولهای سنگفرشی میزبان سرطان، اغلب در میان و بالای مری هستند.
سرطان مری چند استیج دارد؟
سرطان مری هم درست مانند سرطان معده ۴ استیج دارد که به ترتیب از کم به زیاد، گستردهتر، پیچیدهتر و خطرناکتر میشوند. در بعضی از منابع اما یک استیج ۰ هم وجود دارد. استیج ۰ معمولا یک دیسپلازی ساده است (همان رشد غیرعادی سلولی) که نشان از سرطان دارد.
- 1A: در این مرحله سرطان ایجاد شده و در حال عبور به لایه زیرین موکوس عضلانی است. یعنی هنوز به غدد لنفاوی و اندامهای دیگر هیچ گونه گسترشی پیدا نکرده است. به این استیج، استیج ناشناخته هم میگویند. ممکن است علائم سرطان هنوز آشکار نشده باشند.
- 1B: در این مرحله تومور در حال گسترش به موکوس عضلانی است، اما هنوز به غدد لنفاوی یا اعضای دیگر بدن نرسیده است.
- 2A: تومور در حال گسترش به لایه بیرونی مری است، اما هنوز به غدد لنفاوی یا اعضای دیگر بدن نرسیده است.
- 2B: سرطان به بالا یا میان مری رسیده و در حال پیشروی به سوی غدد بیرون مری نیز هست.
- 3A: سرطان در حال گسترش به غدد لنفاوی بیرون از مری است، اما تعداد کمی از آنها را (زیر شش عدد) درگیر کرده و البته به اندامها هم نرسیده است.
- 3B: سرطان به لایه نازک بیرونی ریه رسیده، یا دیافراگم را درگیر کرده است. علاوه بر این، ممکن است در غدد لنفاوی مختلف هم نشانههایی از بیماری دیده شوند.
- 4A: تومور به آئورت، نخاع، ساختارهای حیاتی کمر و بیش از شش غده لنفاوی گسترش یافته و تمام لایههای مری هم کاملا سرطانی هستند. در این مرحله، ممکن است اعضای جانبی مری هنوز درگیر بیماری نشده باشند.
- 4B: این استیج در میان استیجهای سرطان مری، از همه پیشرفتهتر است. در این مرحله سرطان به غدد لنفاوی مختلف و پرتعداد، ریه و حتی کبد رسیده است.
تشخیص مشکلات و سرطان معده و مری با کمک درمانکده
با بالا رفتن استیج سرطان (به ویژه سرطانهای گوارشی) درمان آنها هزینهبرتر و دشوارتر میشود. پس اساسیترین اقدامی که هر فرد با دیدن علائم باید انجام بدهد، مراجعه به یک پزشک متخصص برای تشخیص است. برای پیدا کردن پزشک متخصصی که به تشخیصش ایمان دارید، شاید لازم باشد فهرست متخصصان شهر خودتان را ببینید و نظرات دیگران را درموردشان بخوانید.
در پلتفرم درمانکده، امکان این کار را دارید. در حال حاضر اسامی پزشکان در سه شهر تهران، کرج و قزوین در درمانکده به همراه نظرات دیگران و اطلاعات آنها وجود دارد. این فهرست را بررسی کنید، پزشکان را مقایسه کنید و به صورت کاملا آنلاین نوبت بگیرید. چه به دنبال یک دکتر ارتوپدی خوب هستید تا دردهای مزمن گردنتان را درمان کنید و چه شک دارید که معدهدردتان خطرناک هست یا نه، میتوانید روی درمانکده حساب کنید. برای دریافت نوبت آنلاین، اینجا کلیک کنید.
نظر شما